Vinkkejä jalkinehankintaan

Vasta jalassa näet, miltä kengät näyttävät - ja tuntuvat. Kokeile, kokeile ja kokeile ja pyydä apua myyjältä.

Älä osta liian pieniä kenkiä. Laadukkaat vuorilliset kengät eivät veny kovinkaan paljoa ja jalkasi eivät pidä venytyslesteinä toimimisesta. Jos esim jalkojen erilaisuuden takia kenkä/kengät kaipaavat hiukan venytystä tai muotoilua, vie ne ammattitaitoiselle suutarille.

Mieti käyttötarkoitus. Jos kengissä on esim. liian kevyet pohjat käyttötarkoituksiisi, anna suutarin laittaa niihin heti sopivat kumipohjat.

Katso kokonaisuutta

On tärkeää, että kengät ovat makusi mukaiset ja istuvat jalkoihisi, mutta mieti, miltä kokonaisuus näyttää.

  • Jos sääresi/nilkkasi ovat hyvin hennot: katso, ettei kenkä näytä liian raskaalta / "gangsteri-filmin sementtipainolta".
  • Hennot sääret näyttävät hyviltä myös matalissa, korottomissa kengissä.
  • Jo pienikin korko keventää paksumman säären linjoja ja saa sääret näyttämään pidemmiltä.
  • Mieti, minkä mittaisen hameen kanssa käytät kenkiä, ja tarkkaile nimenomaan kenkien vaikutusta näkyviin jäävään säären osaan.

Mitä syvempään uurrettu kenkä, sitä pidemmältä sääri vaikuttaa. Jos sääresi kaipaavat lisää sorjuutta, valitse syvään uurrettu kenkä.Myös uurroksen malli vaikuttaa kokonaisvaikutelmaan, kaikkein hoikentavin/pidentävin on syvään uurrettu v-malli.

Pitkä kapea jalka voi näyttää paremmalta suljetummassa mallissa. Vastaavasti ylös nouseva malli lyhentää säären vaikutelmaa (esim loafer). Nilkkaremmit ja nauhat kiinnittävät huomiota jalkoihin: ne korostavat kauniisti siroa säärtä, mutta eivät ole kovin ystävällisiä tukevalle säärelle / nilkalle.

Jalkineet ja housut

Housujen kanssa jalkineet, jotka nousevat lahkeen reunaan asti tai sitä ylemmäs, ovat eduksi. Kkun vaikutelma ei katkea sukan näkymisen takia, näyttävät sääret pidemmiltä.

Erityisen pidentävä / hoikentava on housun värinen jälkine, jossa on myös hieman korkoa! Jos sukkaa jää näkyviin kengän ja lahkeen välistä kannattaa valita kengän tai housujen värinen sukka, ellei halua erityisesti leikkiä sukkien värityksellä.

  • Saman värinen sukka + kenkä pidentää säärtä, erityisen edullinen yhdistelmä on mustana, jos se sopii vaatteiden väriin
  • Useimmiten on varminta valita kengän värinen tai sitä vaaleampi sukka; kenkää tummempi sukka voi vaikuttaa vähemmän tyylikkäältä.

Jalkineilla voit muuttaa koko ilmeen - tai pilata kokonaisvaikutelman

Selkeä yksinkertaisuus on aina varma valinta. Nyt leikitellään vastakohtasilla tyyleillä - mutta tämä tyylilaji täytyy hallita, ettei tulos ole huvittava.

Liika on liikaa - ellei se ole tyylilaji. Jos asussa on paljon yksityiskohtia voi kenkä olla yksinkertaisempi tai koristelun täytyy olla ihan saman henkistä kuin asussa.

Juhlavat jalkineet ja jokin asuste muuttaa yksinkertaisen asun juhla-asuksi, myös pitkän juhlapuvun alta kengät näkyvät! Älä pilaa kokonaisvaikutelmaa arkijalkineella.

Pyydä kokeneen kenkämyyjän apua - juuri siksi hän on liikkeessä. Uskalla ostaa hieman erilaisiakin kenkiä: ei aina perusavokasta tai perinteistä mustaa - ja nautit uusista kengistäsi aivan erityisesti.

Katso myös vinkit jalkineiden hoitoon.